Yandex

Okul Fobisi

Okul fobisi çocuklarda “okula gitmek istememe ve okula karşı direnç gösterme olarak tanımlanabilir. Bu isteksizliğe bazen bedensel yakınmalar da eşlik edebilir. Bunlar baş ağrısı, karın ağrısı ve mide bulantısı şeklinde olabilir.

Okul fobisinin altında yatan etmen yoğun kaygıdır. Genelde ebeveynlerine aşırı bağlı olma, düşük özgüven, yeni ortamlara adapte olmakta güçlük çekme gibi ruhsal özelliklerin yanında, yeni doğan kardeş, arkadaş bulamama ya da otoriter öğretmen gibi etmenler bu kaygıya sebep olabilmektedir.

Okul fobisi yaşayan çocuk okul saati yaklaşınca ruhsal bir zorlantı yaşamaya başlar. Tedirgin olur, kıvranır, bazen de agresifleşir. Çoğunlukla mide bulantısı ya da karın ağrısı eşlik eder. Bu yakınmalar sebebi ile okula gönderilmeyen çocuğun şikâyetleri okul saatinin geçmesiyle birlikte ortadan kalkar. Çocuk daha mutlu ve sağlıklı bir hal alır. Ertesi gün okula gitme konusu gündeme gelince yine tedirgin, huysuz olur ve bazen de gitmek istemediğini ifade ederek ağlayabilir.  Sanki okul düşüncesi çocuğu hasta ediyor gibidir. Konu kapatıldığında, çocuk gayet mutlu bir şekilde güne devam eder.

Bazen aileler çocuğu okula göndermeyerek okul fikrine er ya da geç alışacağını düşünür ve beklemeye geçer. Bazı aileler ise çocuğun tepkileri karşısında çok daha baskıcı olabilir ve çocuğun ağlamalarına rağmen çocuğu zorla okula götürür. Bu iki uç durum da ne yazık ki doğru değildir. Çocuğun kaygısının sebebi anlaşılmalı ve çözüm bulunmalıdır. Tedavi edilmeyen okul fobisi çocukların akademik yaşantısını olumsuz etkilemektedir.

Bu içeriği paylaşın...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Open chat
1
Yardımcı olmamı ister misiniz?
Scan the code
Merhaba,