Yandex

Corona Dönemi Ebeveynlere Tavsiyeler

Corona Dönemi Ebeveynlere Tavsiyeler

Ebeveynlerin ve çocukların sadece virüsle değil, kaygı ve kapalı alanda kalmaktan ötürü sıkıntıyla baş etmelerine yardımcı olacak araçlara ihtiyaç olduğuna inanmaktayız. Evde yakınlık, güven yaratmanın ve kaygıyı hafifletmenin en harika yollarından biri de hikâye anlatımıdır. Hikayedeki amaç, evdeki kaygıyı hafifletmeye yardımcı olmaktır.

 RAHATLATAN AYICIK

Merhaba, benim adım Rahatlatan Ayıcık ve ben çok özel bir ayıyım. Adımı nasıl aldığımı merak ediyor olabilirsiniz. Annemin bana henüz daha çok küçük bir ayı yavrusuyken anlattığı hikâyeyi şimdi size anlatacağım. Bir zamanlar, uzun zaman önce dağların derinliklerinde bir mağara vardı. Bu mağaranın içindeyken, ayın en parlak olduğu zaman, güzel ve büyük bir anne ayı doğum yaptı. Tüm kış boyunca anne ayı yavrusuna kendi özel yöntemiyle baktı. Her şey rahat ve mükemmeldi; tek bir sorun dışında… Yavrusu için uygun ismi bulamıyordu. Görüyorsunuz ki ayılar çok akıllı, tam olarak doğru ismi seçmenin son derece önemli olduğunu biliyorlar. Her ayı diğer ayılardan, tıpkı yüzlerindeki burun izleri gibi, biraz farklıdır.

 

Evet, hikâye devam ederken, bu anne ayı uyudu da uyudu. Ve uyurken yanında rahatça kıvrılmış olan yavrusunu hayal etti. Bir gün uyurken, mağaranın dışında bir yerlerde büyük bir gürültü meydana geldi. Anne ayı uykusunda huzursuz bir şekilde kıpırdadı, ancak küçük yavrusu sakin kaldı ve annesinin sıcak ve tüylü karnına yakın bir yere sokuldu. Sonra beklenmedik bir şey oldu. Anne ayının huzursuzluğu ortadan kayboldu, bilinmeyen gürültünün dışarıda devam ediyor olmasına rağmen, Anne Ayı sakin ve huzurlu hissetmeye başladı. Bir şekilde, uykusunda bile, yavrusu yumuşak göbeğine ne kadar yaklaşırsa, içinde o kadar rahatlık ve huzur hissettiğini fark etti Anne Ayı. Anne ayı karnından derin bir iç çektiğinde ve yuvarlak kahverengi gözlerini açtığında artık uyanma zamanıydı. Sevgiyle yanında uyuyan küçük yavrusuna baktı ve fısıldadı, ‘’Küçüğüm, artık ismini biliyorum. Rüyamda gördüm. Adın ‘Rahatlatan Ayı’. Evet bu doğru. Bugünden itibaren ‘Rahatlatan Ayı’ senin adın olacaktır.

İlkbahar geldiğinde, anne ayı hemen arkasındaki küçük yavrusu Rahatlatan Ayı ile mağaradan çıktı. Güneş ışığında dışarı çıktıklarında, gururlu anne ayı kudretli bir şekilde kükredi ve yeni yavrusunun adını dağlara duyurdu. ‘’Bugünden itibaren yavrum ‘Rahatlatan Ayı’ olarak biliniyor ve hayattaki amacı; endişeleri ve üzüntüleri yatıştırmak, ziyaret ettiği tüm kişilere iç huzur ve sevgi duygularını getirmek. Bu benim adımı nasıl aldığımın hikayesi. İşte buradayım, sadece senin için. Beni yakın tutmayı ve ‘’Rahatlatan Ayı’’ adımı tekrar etmeyi unutma, paylaşmaya geldiğim barış ve sevgi armağanları hep seninle olacak.

-SON-

*Ayı kucaklamaları ve öpücükleri yapılır.*

*Hikâyeden sonra çocukların, Rahatlatan Ayı’nın resmini çizmeleri teşvik edilebilir.

1. Çocuklarınıza salgının ne olduğunu açıklayın.

Uzun süre evde kalmamız gerekecek hatta okula geri dönüşünüzde de gecikme olabilir.

Salgın ani gelen ve görünmez bir fırına gibidir. Küçük bir fırtına olarak başlar ama süre geçtikçe güçlenir. Güçlenme süreci uzun zaman alabilir. Önemli olan fırtınan bittiğini ve dışarı çıkmanın güvenli olduğunu belirten mesajı duyana kadar içeride güvende kalmak ve korunmaktır. Bazen fırtınan geçmesi uzun zaman alır, bu yüzden bu sürede birlikte ve güvende olacağız. Fırtına bittikten sonra gökkuşağının çıkacağını hayal edebiliriz. Ebeveynler, ‘’Ayıların kış boyunca kış uykusuna yattığını biliyorsunuz. Kış bitip bahar gelene kadar kış uykusundan çıkmıyorlar. Ayılar çok akıllı. Ayılar gibi davranabiliriz. Bir ayı gibi uyuyabiliriz.’’

 

2. Çocukların stres, kaygı ve hatta korkularını yatıştırmalarına yardımcı olun.

Çocukların korkularını yatıştıran ve streslerini azaltmasına yardımcı olan ‘’Her şey İyi Kitabı’’ çizim etkinliği:

Sadece boş kâğıda, boya kalemlerine veya kalemlere ihtiyacınız var. Çocuğunuzdan korkularının, endişelerinin ve kendisini strese sokan şeylerin bir resmini çizmesini isteyin. Ardından, çocuğunuza başka bir boş kâğıt parçası daha verin. Korku, endişe veya stresin çok daha iyi hale geldiği bir resmi çizmesini isteyin. Sonra çocuğunuzun her resme bakmasını sağlayın. Resim 1’in Resim 2’ye değişebilmesi için, bildikleri bir sembol veya bir şey çizmesini isteyin. ‘’Her şey Daha iyi’’ resmini yataklarının yanına veya uyuyacakları yere asın. Eğer çocuğunuz kâbus görüyorsa: Çocuğunuzdan kötü rüyaya dair bir resim çizmesini isteyin. Ardından, en sevdikleri Çizgi Film Süper Kahramanını çizmelerini isteyin, ya da tanıdığı biri kötü rüyayı kovalayabilir. Süper Kahramanın ya da çocuğun tanıdığı kişinin ‘’süper güçlerini’’ çizmesini söyleyin. Son olarak, süper kahramanının yardımıyla rüyanın şimdi nasıl göründüğünü çizmelerini isteyin.

3. Çocuklar ağlar ve oyun oynamak için dışarı çıkmak isterse, bunu çocuklara nasıl açıklamalıyız?

Sesinizdeki özen ve rahatlıkla, çocuklarınıza salgının ‘’ani görünmez bir fırtına’’ gibi olduğunu, bu nedenle fırtına bitene kadar evde, güvende kalmanız gerektiğini söyleyin. Böyle bir durumda hayal gücünü oynamak için kullanmanın yollarını sunun.

Bellek Şişesi Oluşturma

Boş bir kâğıda şişe çizin. Daha sonra onlardan dışarıda oynarken keyif aldıkları anıları çizmelerini isteyin. ‘’Dışarıda olanı anılarımızla getirebiliriz’ ’deyin.

Onlardan çizim başlamadan önce anılarındaki koku, ses, zevk ve duyguların akıllarına gelmesini sağlamak için üç ‘’Sihirli Mutlu Nefes’’ almasını isteyin. Sonra anıları kâğıda çizmelerini isteyin. Çizdikten sonra ya da çizerken bile anılarını paylaşabileceklerini söyleyin. Mümkünse bu etkinliği çocuğunuzla birlikte yapın. Bu, kendinizi ebeveyn olarak da beslemenize yardımcı olabilir.

4. Çocuklar hangi belirtileri gösterdiğinde profesyonel psikolojik destek almalıdır?

Bir ebeveyn çocuğunda aşırı öfke patlamalar, uyku problemleri, yeme problemleri gibi son derece sıra dışı davranışlar görüyor ise profesyonel yardım alınmalıdır. Her durumda, çocuğunuzun iyi olduğundan emin olmak için doktorunuza başvurun.

5. Ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmek için bu zamanı nasıl kullanabiliriz? Etkili ve sağlıklı bağlanmayı nasıl destekleyebiliriz?

Bebek / aile fotoğraflarına birlikte bakın. Fotoğraflarla ilgili, hikayeler anlatın. Doğum günleri, kutlamalar, geziler / tatiller hakkında olumlu anılarınızı paylaşın.

En sevdiğiniz tarifleri kullanarak birlikte yemek pişirin. Kurabiye, ekmek, çorba veya sevdikleri diğer favori tarifleri yapabilirsiniz. Malzemelerin eklenmesi ve karıştırılması gibi işleri sırayla beraber yapın. Tarifi nereden öğrendiğiniz hakkında hikayeler anlatın; kitap, büyükanne, teyze vb…

‘’Kalbini mutlu eden şeylerin resimlerini çiz deyin’’ deyip, sonra çocuğunuza o şeylerle bağlantılı olan hikayeler anlatın. Çocuğunuza sarılıp, sallanarak birbirinize şarkı söyleyin.

6. Ebeveynler olarak çocuklarınızla doğrudan zor zamanlarda yardımcı olacak etkili mini oyunlar oynayın.

Not: Kimse dışarı çıkıp bir şey satın alamayacağından, kolayca temin edilebilen malzemeler kullanın.

Saklambaç: Herhangi bir küçük nesneyi veya oyuncağı kullanın ve sırayla evinizde bir yere saklayın. Biri onu gizler ve biri bulur. Birden fazla çocuğunuz varsa bu kolay bir oyundur. Nesneyi gizledikten sonra, çocuğunuzun yaşı için makul olduğunu düşündüğünüz sayıya kadar sayın. İki veya üç şeyi de gizleyebilirsiniz. Sayım yapılırken, siz veya çocuğunuz bulunana kadar nesneyi arar. Eğlenceli ve kolay bir oyun, özel bir şeye ihtiyacınız olmayan bir oyundur. Çocuğunuzun saklamak istediği eşyaların seçmesine izin verin. Bu oyunda da bir metafor var. Bizim için neyin önemli olduğunu gizler, arar ve buluruz.

Kaynak: Dr. Joyce Mills’in, Çin’deki psikoterapistlerin, ebeveynlere ve çocuklarına yardım etme arayışındaki isteklerine verdiği yanıtları.

Bu içeriği paylaşın...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Open chat
1
Yardımcı olmamı ister misiniz?
Scan the code
Merhaba,