Ailelerden gerekli desteği göremeyen çocukların daha fazla internet bağımlısı olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Aileler demokratik bir tutum içerisinde çocukların interneti doğru kullanmaları ve internet ortamında onları bekleyen tehlikeler konusunda bilinçlendirmeleri gerekmektedir. İnternet konusunda istenilen düzeyde bilgi ve beceriye sahip olmayan aileler en azından çocuklarına, internette ne tür olumsuzluklarla karşılaşabilecekleri ve bu durumda nasıl davranması gerektiğiyle ilgili bilgi vermeleri gerekmektedir. Ayrıca aileler bu konuda somut önlemlerde alabilirler. Bunlardan bazılar;
- İnternet filtresi ekleme.
- Bilgisayarı ekranı görünebilecek açık bir alana koyun.
- Çocuğunuzla, internet ve bilgisayar kullanımıyla ilgili bir sözleşme yapın ve bu sözleşmeyi farklı yaş dönemlerinde yenileyin.
- Çocuğunu internet kullanımı konusunda eğitebilmek için öncelikle kendinizi bu konuda bilinçlendirin.
- Çocuklarınıza internet kullanımı konusunda rehberlik edin.
Unutmayın çocukların en iyi yol haritası ebeveynleridir. Çocuklarınıza internet serüveninde doğru rehber olabilmek için kendinizi bu konuda bilinçlendirin. Çocuğunuzun internette verimli zaman geçirmesini isterken siz bunu ne kadar başarabiliyorsunuz ya da çocuğunuza internet ortamı dışında siz ne kadar keyifli zaman dilimleri ayırabiliyorsunuz, bunları gözden geçirin. İnternet bağımlılığı tedavi gerektiren bir süreçtir, bu durumu ihmal etmeyin. Çocuğunuza suçlayıcı bir biçimde yaklaşmayın, çocuğunuzun bu sorununa çözüm bulma konusunda destekleyici olun.
Psikolog Hilal Nur Sert
Kaynakça
Arısoy, Ö. (2009). İnternet bağımlılığı ve tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 1, 55-67.
Ayas, T. ve Horzum, M. B. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin İnternet Bağımlılığı ve Aile İnternet Tutumu. Türk Psikolojik ve Danışmanlık Dergisi, 4(39), 46-57.
Balcı, Ş. ve Gülnar, B. (2009). Üniversite öğrencileri arasında internet bağımlılığı ve internet bağımlılarının profili. Selçuk İletişim Dergisi, 6 (1), 5-22.
Batıgün, A. ve Kılıç, N. (2011). İnternet bağımlılığı ile kişilik özellikleri, sosyal destek, psikolojik belirtiler ve bazı sosyo-demografi k değişkenler arasındaki ilişkiler. Türk Psikoloji Dergisi, 26 (67), 1-10.
Bozkurt, H., Şahin, S. ve Zoroğlu, S. (2016). İnternet Bağımlılığı: Güncel Bir Gözden Geçirme. Journal of Contemporary Medicine, 10(4), 166-170.
Cömert, I. ve Kayıran, S. M. (2010). Çocuk ve ergenlerde internet kullanımı.Çocuk Dergisi 10(4):166-170.
Cengizhan, C. (2005). Öğrencilerin bilgisayar ve internet kullanımında yeni bir boyut: “internet bağımlılığı”. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 22, 83-98.
Derin, S. (2013). Lise öğrencilerinde internet bağımlılığı ve öznel iyi oluş hali (Yüksek lisans tezi) http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr adresinden edinilmiştir.
Ögel, K. (2017). İnternet bağımlılığı (3. baskı). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Uzun, Ö. İnternet Bağımlılığı. http://www.gundempsikiyatri.com/internetbagimliligi