Yandex

Oyun Terapisi

OYUN NEDİR?

Çocuğun öğrenme laboratuarıdır,

Çocuğun zeka, beden ve kişilik gelişimini sağlayan en ideal ortamdır,

Çocuğun sosyalleşme aracıdır,

Çocuğun uyum sağlamasına yardımcıdır,

Yenilik ve değişiklik arzusuna verilen bir cevaptır,

Oyun genel anlamda çocuğun kişiliğini bütünüyle etkileyen bir faaliyettir.

HANGİ ÇOCUKLAR OYUN TERAPİSİNDENDEN YARARLANIR?

Alt ıslatma (enürezis), dışkı kaçırma (enkoprezis), korkular, çekingenlik, kekemelik, okul fobisi, uyum sorunu, yıkıcı davranış sorunu. anneden ayrılma kaygısı vb. sorun yaşayan çocuklar oyun terapisinden yararlanabilirler.

YAŞ SINIRI NEDİR?

2 – 13 yaş arası çocuklara uygulanabilir. 2 yaşında olan çocuklarda terapi süresi yarım saattir ve bazen anne ile beraber alınabilir. 

oyun terapisinin öncesinde ve sonrasında aile ile görüşme yapılmaz. Bu durum çocuğun değerlendirildiği düşüncesini aktive eder ki bu da terapist – çocuk arasındaki güven ilişkisine zarar verir. 

Çocuğu Oyun Terapisine Götürürken Nasıl Bir Açıklama Yapılmalıdır? 

“Sen resim yaparken, hikâye anlatırken, topla veya herhangi bir şeyle oynarken senin duygularını anlamana yardımcı olacak bir oyun terapistine gidiyorsun. Bu senin duyguların hakkında konuşmana yardımcı olacak, çünkü eğer onları içinde tutarsan ve ne hissettiğini fark etmezsen her an patlayacakmış gibi veya mutsuz hissedebilirsin. Korkmamalısın, oyun terapisti sana senin istemediğin hiçbir şeyi yaptırmayacak. Yapmak ve söylemek istediklerini kendin seçeceksin.” 

Bu açıklama çocuğun kendisini güvende hissetmesi açısından önemlidir. 

OYUN TERAPİSİNDE AMAÇ NEDİR?

  • Çocuk ile terapotik ilişki kurmak.
  • Oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını anlamak.
  • Çocuğun, oyun üzerinden kendisini ifade etmesine yardım etmek.
  • Çocuğun olayları anlaması, baş etme becerilerini geliştirmesi ve olumlu benlik algısının gelişimine yardımcı olmak.

OYUN TERAPİSİNİN SÜRESİ NEDİR?

Çocuğun mizacı ve sorunsalı uygulanacak yaklaşımda belirleyici olmaktadır. Bazı oyun terapileri kısa süreli olup 10 seansta bitebilirken, bazı oyun terapileri bir yılı aşkın sürebilmektedir.

!!! Oyun terapisinin öncesinde ve sonrasında aile ile görüşme yapılmaz. Bu durum çocuğun değerlendirildiği düşüncesini aktive eder ki bu da terapist – çocuk arasındaki güven ilişkisine zarar verir. Süreç ile ilgili bilgi paylaşımı, çocuğun katılmadığı ebeveyn görüşmesi seansında yapılır.

Open chat
1
Yardımcı olmamı ister misiniz?
Scan the code
Merhaba,